Heb via de stichting waar ik Alas waar ik ELAH heb geadopteerd raad en advies
gevraagd over haar gedrag. Er is me veel duidelijk geworden. Ze valt uit naar iedere vreemde hond omdat ik Odie mijn andere hondje niet goed heb beschermt
tijdens de tweede keer dat hij is aangevallen...
Ik voelde me eerst persoonlijk aangesproken door het eerste advies dat ik
kreeg maar nu ik het tweede advies heb gekregen van "Els van den Berg" , de
doglistener waar zij mee samenwerken zie ik een kern van waarheid en weet
ik dat het gedrag van Elah aan mij ligt..
Ik ga dus waarschijnlijk werken met Elah via deze methode, ga eerst het boek
bestellen, goed doorlezen en dan samenwerken met een GD die via deze methode
werkt...
Mijn vraag is of iemand bekend is met de methode van "Jan Fennel" die ook
opvolgt of baat bij heeft gehad etc. Voor een Cesar Milan liefhebber is het
nogal iets anders, maar is sta in dat opzicht voor alles open...
Ik denk dat zijn methode in het geval van Elah avenrechts zou werken, ben bang
dat zij bv heel erg gestrest zou worden van het befaamde hakje ( iets dat ik niet en nooit toe zal passen) maar dan is het net alsof ze gestraft zou worden terwijl ze al heel erg gestrest is, dus dat zou ik niet oke vinden...
Als er mensen bekend zijn met deze methode zou ik heel erg graag horen hoe het bevalt in het contact met de eigen hond..
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Methode "Jan Fennel" via stichting Alas" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik heb het boek gelezen, erg goed. Ik denk dat je er een hoop in zal herkennen.......waarom voel je je persoonlijk aangesproken? Bij mijn eerste hond Byerro heb ik twee jaar aangemodderd, overal hulp gezocht, niemand kon me helpen. Tot ik bij Bets Engel belandde. Die zei: "je doet het erg goed maar niet goed genoeg voor Byerro. Zijn gedrag ligt aan jou." ik vond het een eye opener en ben er vol voor gegaan. Nooit heb ik meer problemen gehad..........Bets heeft trouwens ook een boekje geschreven. Het heet "de hondse baas"
Ik heb het gelezen en ik ben er ook mee bezig geweest. Ik ben hier tot de conclusie gekomen dat het hele roedeleider/dominantie verhaal bij ons onzin is. Ik vind het prositieve dat het redelijk hondvriendelijk is, er wordt niet gecorrigeerd. Nadeel dat het is gebaseerd op nogal oude studies, en niet zo bij de tijd.
Wat me heel erg op viel bij Denzel, zoals je weet ook een buitenlandse adoptiehond, is dat hij heer en meester is in het lezen van lichaamstaal, hem fop je niet. Logisch natuurlijk want hij komt van de straat en heeft elf maanden tussen andere honden geleefd.
Ook hem heb ik een keer niet kunnen beschermen tegen een " aanval" van 5 honden. Daarna dacht hij bij elke hond die we tegen kwamen als hij aan de riem liep: ik zet vast een grote mond op dan gaan ze wel weg. Pure onzekerheid door mijn eigen gebrek aan bescherming. Terwijl hij voorheen aan de riem elke hond negeerde....... Ik heb hem opnieuw duidelijk moeten maken dat ik het wel voor hem regel en nu gaat het weer bijna als vanouds.
Haar methodes lijken me een beetje gedateerd?
Zo gaat ze bijv. ervanuit dat problemen altijd te maken hebben met een verstoorde rangrelatie
Het lijkt erop alsof ze honden niet begrijpt, ze noemt bijv. bij een probleem een angstige hond die de trap opvlucht dominant, later biedt diezelfde hond haar een doek aan, ook dat noemt ze dominant.
En was zij niet degene die samen met haar zoon een artikel had dat wandelen niet nodig is?
http://www.kateconnick.com/library/fennelllistener.html hier een reaktie van iemand op haar boek the dog listener.
Dus de inzichten zijn nog een beetje hetzelfde als jaren terug. Weet niet of dat negatief of positief is, want sommige inzichten blijven ook gewoon altijd werken bij dieren of mensen...dus dan hoeft er in dat opzicht misschien ook niet veel veranderd te worden???
Nee toch niet, want als je een methode baseerd op een studie die iemand heeft gemaakt van wolven in gevangenschap uit de jaren 70, dan weten we nu wel meer. Als je al wolven wil bestuderen om de hond beter te begrijpen, dan weten we nu dat dat hele roedelgedoe niet opgaat als er genoeg ruimte en geen stress is in de groep. De stress en rangorde problemen komen wanneer er vreemde wolven in de groep geplaatst worden of er te weinig ruimte is om elkaar te ontwijken.
De man die het boek heeft geschreven in de jaren 70 waar bijna alle gedragdeskundigen zich op beroepen, heeft de goede man zelf ook herroepen, is het nu niet meer met zijn eigen theorie eens.
Dingen als: eerst de deur uitgaan bijvoorbeeld, of voorop lopen. Dat blijkt helemaal niet te kloppen in de praktijk.
Als jij wolvin was, waar laat je dan je jongen lopen? Juist, voorop. De jongen eten eerst, niet de alfa.
Tja, zoals bij alle methodes en trainers; haal eruit wat bij je past en wat voor je hond goed werkt. Ik heb nog steeds geen methode gevonden waar ik het overal 100% mee eens ben. Of het nu gaat om Turid, Cesar, jan of wie dan ook. Ik leer overal iets en doe waar ik me goed bij voel en waar mijn hond goed op reageert. Dat verschilt trouwens ook per hond hier........
Och, ik denk juist dat je niet zo vast moet houden aan regels, of ze goed of fout zijn.. volgens wie?..
Kijk naar je hond, kijk wat voor jou werkt. Ik heb niet de indruk dat Fedor er 'dominant' van wordt als hij eerst naar buiten stapt omdat anders zijn staart tussen de deur zit.
Alleen, als hij je omver loopt om zo snel mogelijk buiten te staan dan moet je wel iets doen.
IK denk dat je toch wel een aantal basisregels moet volgen in het opvoeden van je hond om verkeerd gedrag te voorkomen die misschien voortkomt omdat je in andere zaken je hond niet begrijpt of doorziet...
Dus ik wil toch graag meer inzicht in de hond op zich krijgen, niet alleen in Elah..
UIteindelijk is het natuurlijk het belangrijkste dat je doet wat goed is en werkt voor je eigen hond, dat ben ik met je eens...
Maar volgens mij komen er toch veel problemen voort omdat we niet alles begrijpen van de hondentaal en dat er daardoor toch verkeerd gedrag kan ontstaan..
dan moet je die regels wel baseren op hondentaal die klopt. Deze theorie klopt denk ik niet zo heel erg. Ze kan het goed vertellen, maar ik ben niet overtuigd. Zoals ik al zei, die hondentaal waar ze het overheeft is gebaseerd op een wolvenstudie uit de jaren 70 die echt achterhaald is.
Op deze pagina staat een filmpje van de schrijver van dat boek waarop Jan Fennels theorie is gebaseerd waarin hij zecht er zelf niet meer in te geloven
http://www.kangani.blogspot.com/
Maar volgens mij komen er toch veel problemen voort omdat we niet alles begrijpen van de hondentaal en dat er daardoor toch verkeerd gedrag kan ontstaan..
Dat ben ik wel met je eens, en deze methode kan wel voor mensen in ieder geval een bepaalde basis geven, die in ieder geval niet schadelijk hoeft te zijn voor de hond.
Voor hem staan doe ik als hij aan de riem loopt en er komt een loslopende hond op ons afgestormd. De loslopende hond stuur ik weg. Als Denzel losloopt en ik zie een loslopende hond moet hij van mij wachten en vraag ik aan het baasje, op afstand, of ze kunnen spelen. Als dat kan krijgt hij van mij een "vrij". Kan dat niet vraag ik het baasje de hond bij zich te houden en dan mag Denzel niet naar de hond toe.
Als hij losloopt en er komt een groep honden op ons afgestormd ga ik voor hem staan en stuur de honden weg. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan maar het is me toch al eens gelukt...... . Als Denzel losloopt gaat het eigenlijk altijd goed met andere honden maar het is 1x fout gegaan. Hij werd toen belaagd door een roedel van 5 honden en ik heb hem niet goed beschermd. Hij reageerde toen met angst agressie. Het resultaat was daarna uitvallen naar andere honden als hij aan de riem liep. Aanval is de beste verdediging tenslotte en er was wel bewezen dat ik hem niet kom beschermen........
en ik weet zeker dat hij mijn onbewuste spanning ook voelde want als hij losliep ging het wel goed. Hij vond het wel spannend in het begin net na die aanvaring, borstelde en liet meerdere kalmerings signalen zien aan de andere hond maar het gaat wel goed.
Zo zie je maar, 1x doe ik het fout en ik heb er weken "plezier" van. Maar goed, gelukkig heb je bij honden elke dag weer de kans om het goed te maken en ik heb de touwtjes weer in handen genomen en ben er gelijk weer voor gegaan voordat het helemaal escaleert. gelukkig gaat het alweer veel beter maar dat heeft wel een aantal weken geduurd....
Kan je nagaan wat 1 zo'n ervaring heeft gedaan met Denzel. Voor die tijd negeerde hij andere honden als hij aan de riem liep.......
JA is echt zo, 1x zo'n fout en je hebt er maanden werk aan om het weer te herstellen...
Elah negeerde honden niet, nee, ze speelde echt met alle honden en liep er
kwispelend op af, ze was soms ook helemaal van de kaart als een hond dan niet
zo aardig tegen haar was, dat snapte ze niet, zij wilde alleen maar lekker
spelen en snuffelen...
Mijn zorg is nu dat ik ook via mailcontact wel erg vaak te horen krijg dat de methode
Jan fennel vreselijk achterhaald is en het niet goed is voor de hond...pffffff...
IK heb namelijk verschillende deskundige aangesproken en er is er geen eentje echt positief
over haar en haar methode, dus ja, dan ga je wel twijfelen
IK begin het wel een beetje een doolhof te vinden zo, er zijn waarschijnlijk veel deskundigen op die gebied en ieder van hun heeft zo zijn eigen overtuigingen en ideeën, het is best
wel moeilijk om er nu iets uit te filteren wat een beetje bij ons gaat passen...
Ik heb het gelezen en vond het boeiend. Zoals gezegd haal ik uit elke methode wel iets en ik heb nog niets ontdekt waar ik het 100% mee eens ben. De methode die me geholpen heeft met Byerro via Bets Engel is ook 16 jaar oud maar daar gebruik ik ook nog gedeeltes van. Ik lees heel veel en gebruik waar ik iets in zie en wat bij de hond past.
Waar woon je. Ik weet nog wel een GT. Wellicht zit hij bij jou in de buurt.
ik vind het altijd een beetje gevaarlijk om 1 methode aan te hangen. In mijn ervaring verlies je daar vaak een stukje flexibiliteit mee en kan je daarmee een kans missen je hond te helpen.
Ikzelf zou dan eerder neigen naar een heel scala van boeken (waarbij de basis altijd hondvriendelijkheid is) en daar voor je zelf een eigen richtlijn van te maken. Iedere hond is anders en daarom kan je mijns inziens niet 1 methode gebruiken voor alle honden. Simpelweg omdat iedere hond anders kan en zal reageren. Kijke naar je hond en houd altijd in gedachten dat het een hond is.
Ik heb binnen mijn 'roedel' vooral heel veel geleerd door naar ze te kijken. Hierdoor kan ik nu op een veel betere, snellere en adequatere manier inspringen op potentiele problemen en zo de stabiele factor zijn voor mijn hondjes.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Methode "Jan Fennel" via stichting Alas" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?